Ik ben Maartje, (Marcella voor Italiaanse vrienden), geboren en getogen Brabantse met een 'Italiaans hart'. Al jaren houd ik me bezig met, voornamelijk Italiaanse, wijn. De interesse in wijn is tot stand gekomen uit een liefde voor Italië en gastronomie.Na diverse Italiaanse avonturen besloot ik om het bedrijf 'Il dolce far niente' op te richten. In 2021 studeerde ik af als Vinoloog van de Wijnacademie.
Tijdens mijn studie koos ik Italiaans als bijvak en vanaf dat moment heb ik altijd geweten hier meer van te willen 'proeven'. Na Brabant heb ik nog jaren in Amsterdam gewoond en gewerkt, in de culturele sector en veel in de horeca. Toch overheerst(e) bij mij altijd het 'ik wil in Italië wonen'-gevoel.
Zo begonnen jaren terug mijn eerste Italiaanse avonturen.
In Italië kwam alles samen. Ik ging erheen om de taal te leren, maar genoot dagelijks (meermaals) van heerlijke gerechten en prachtige wijnen. Altijd in goed gezelschap, Italianen zijn heel sociaal en open. Ik woonde steeds voor een paar maanden op verschillende plekken (Umbria, Sicilia, Puglia, Campania) en leerde de verschillende culturen, gastronomie en dialecten kennen.
Na een tijd keerde ik terug naar Amsterdam om 'het normale leven' weer op te pakken, maar al snel bekroop me het heimwee-naar-Italië gevoel. Ik vertrok nogmaals naar Italië en ging werken bij een wijnhuis in Toscane.Hier groeide mijn liefde voor wijn en proefde ik zoveel bijzondere wijnen, dat ik steeds meer wilde ontdekken.
besloot mijn passie voor Italië en wijn te combineren en ging werken bij een wijnhuis in Toscane.
Ook aan dit gevoel gaf ik invulling... eenmaal in Siena aangekomen was de keuze om voor een Toscaans wijnhuis te gaan werken snel gemaakt. Hier groeide mijn liefde voor wijn meer en meer en proefde ik zo veel bijzondere wijnen. Na het toeristen-seizoen vertrok ik met mijn (uit Nederland overgekomen oude Ford Ka zonder airco en stuurbekrachtiging) over de hobbelende straten richting het Zuiden. Eén van mijn favoriete delen van het land. Ik bezocht vrienden op het platteland van Puglia, hielp mee met de olijvenoogst en in de 'orto' (op het land) en pikte bijzondere culinaire ervaringen mee in Vico Ecquense, vlakbij Napels. In de winter vertrok ik richting Turijn, Piemonte, voor nieuwe (werk)avonturen en verdere wijn-verdieping...
Een echte favoriete plaats of gebied in Italië heb ik niet. Alle plekken waar ik ben geweest ben ik gek op. Ook alle wijngebieden hebben weer hun eigen bijzondere eigenschappen en smaken... dus ik blijf altijd op ontdekkingstocht.
Tijdens mijn studie koos ik Italiaans als bijvak en vanaf dat moment heb ik altijd geweten hier meer van te willen 'proeven'. Na Brabant heb ik nog jaren in Amsterdam gewoond en gewerkt, in de culturele sector en veel in de horeca. Toch overheerst(e) bij mij altijd het 'ik wil in Italië wonen'-gevoel.
Zo begonnen jaren terug mijn eerste Italiaanse avonturen.
In Italië kwam alles samen. Ik ging erheen om de taal te leren, maar genoot dagelijks (meermaals) van heerlijke gerechten en prachtige wijnen. Altijd in goed gezelschap, Italianen zijn heel sociaal en open. Ik woonde steeds voor een paar maanden op verschillende plekken (Umbria, Sicilia, Puglia, Campania) en leerde de verschillende culturen, gastronomie en dialecten kennen.
Na een tijd keerde ik terug naar Amsterdam om 'het normale leven' weer op te pakken, maar al snel bekroop me het heimwee-naar-Italië gevoel. Ik vertrok nogmaals naar Italië en ging werken bij een wijnhuis in Toscane.Hier groeide mijn liefde voor wijn en proefde ik zoveel bijzondere wijnen, dat ik steeds meer wilde ontdekken.
besloot mijn passie voor Italië en wijn te combineren en ging werken bij een wijnhuis in Toscane.
Ook aan dit gevoel gaf ik invulling... eenmaal in Siena aangekomen was de keuze om voor een Toscaans wijnhuis te gaan werken snel gemaakt. Hier groeide mijn liefde voor wijn meer en meer en proefde ik zo veel bijzondere wijnen. Na het toeristen-seizoen vertrok ik met mijn (uit Nederland overgekomen oude Ford Ka zonder airco en stuurbekrachtiging) over de hobbelende straten richting het Zuiden. Eén van mijn favoriete delen van het land. Ik bezocht vrienden op het platteland van Puglia, hielp mee met de olijvenoogst en in de 'orto' (op het land) en pikte bijzondere culinaire ervaringen mee in Vico Ecquense, vlakbij Napels. In de winter vertrok ik richting Turijn, Piemonte, voor nieuwe (werk)avonturen en verdere wijn-verdieping...
Een echte favoriete plaats of gebied in Italië heb ik niet. Alle plekken waar ik ben geweest ben ik gek op. Ook alle wijngebieden hebben weer hun eigen bijzondere eigenschappen en smaken... dus ik blijf altijd op ontdekkingstocht.