Vini Falzari

Vini Falzari

Vini Falzari
Vini Falzari Vini Falzari Vini Falzari Vini Falzari

Vini Falzari

Geplaatst op 19-8-2021 door Maartje

Vini Falzari wordt gerund door de broers Sergio en Roberto. Ik had een afspraak met Sergio, zijn broer Roberto houdt zich vooral bezig met de agriturismo en de marketing. Sergio liet me eerst de cantina zien en daarin stond een prachtige amfora van terracotta. De amfoor kent zijn oorsprong in Georgië, zo'n 8000 jaar geleden werd hier al wijn in gemaakt... deze bevond zich dan onder de grond en wordt ook wel Qvevri genoemd.

Falzari gebruikt de amfora voor hun bijzondere witte wijn Assentada (100% trebbiano). Deze wijn is gemaakt van 100% trebbiano. Een druif die vaak in blends voorkomt, maar in dit geval een ware expressie van de druif laat zien. De wijnstokken zijn 40 jaar oud, wat al zorgt voor geconcentreerd sap. De fermentatie gebeurt in de Amfora van terracotta en komt spontaan op gang (er wordt dus geen gist toegevoegd). De schilletjes van de druiven blijven zo'n 90 dagen in contact met het sap. Dit geeft de wijn veel body en structuur, met veel behoud van frisse tonen. Dankzij de vorm van de amfora blijft de wijn op natuurlijke wijze in beweging. Dit is ideaal met betrekking tot 'skincontact', zodat alle sap continu in contact blijft met de schilletjes. Het resultaat is een complexe en gelaagde wijn, die nu al mooi op dronk is, maar veel potentie heeft om zich verder te ontwikkelen. Ze maken ook een iets lichtere stijl wijn van de trebbiano, de Tinnari. 

Na een lichte twijfel vanuit Sergio's kant vanwege mijn iets minder sportieve schoenen (in zijn ogen), maakten we toch een wandeling door de wijngaarden. Zeer interessant én een goede ochtend workout, want het kwik stond al op 35 graden om 10 uur 's ochtends. De 7 hectaren wijn zijn hoofdzakelijk beplant met Sangiovese en Trebbiano, maar er is ook Vermentino aangeplant voor een nieuw project. Opvallend was de gaten die soms vallen in een rij wijnstokken. De stokken die niet meer productief zijn worden verwijderd en daar worden nieuwen aangeplant. Dit om de oude wijnstokken die nog wel productief zijn te behouden. Een flinke klus, met veel zorg en liefde.

De sangiovese is bestemd voor de Pilandra (100% sangiovese) en Selengaia Chianti DOCG. (70% sangiovese, deel merlot, deel cabernet sauvignon).

Het figuur met stenen op de foto heeft te maken met bescherming van de natuurlijke omgeving, behorende bij een filosofie die ze volgen omtrent biodynamisch werken. Hierover binnenkort meer. Al met al, een bijzonder wijnhuis met prachtige wijnen met echt maatwerk, liefde en passie. De etiketten zijn overigens ook prachtig, de moeder van de broers Falzari is kunstenares.

vinci, leonardo da vinci, falzari, qvevri, terracotta, amfora, amfoor, trebbiano, sangiovese, toscane, italiaanse wijn

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!
Blogcategorieën
Recente berichten
Vini Falzari
Vini Falzari wordt gerund door de broers Sergio en Roberto en bevindt zich in Vinci, de geboorteplaats van Leonardo da Vinci. ...